Evropska unija kot globalni partner

Finančna kriza ponuja priložnost okrepitve delovanja Evropske unije na globalni sceni. EU bo navzven močna toliko, kolikor bo enotna navznoter. V prihodnje bo treba razmisliti o celovitejšem in bolj integriranem pristopu do vseh elementov mednarodnega delovanja Evropske unije. Slednji bi poleg skupne zunanje, varnostne in obrambne politike vključeval tudi delovanje Unije na področju zunanje trgovine, širitvene in sosedske politike, razvojne pomoči, energetske varnosti, podnebnih sprememb in upravljanja z migracijskimi tokovi, vodami idr.

Med drugim bo treba poiskati tudi odgovore na vprašanja, ki si jih zastavlja končno poročilo Westerwellejeve skupine zunanjih ministrov: okrepitev koherentnega delovanja Evropske službe za zunanje delovanje in skupne varnostne in obrambne politike (SVOP), večja učinkovitost odnosov s strateškimi partnerji Unije, postavitev prioritet v zunanjih odnosih in učinkovitejše delovanje institucionalnih struktur ter odločanje na področju skupne zunanje in varnostne politike (SZVP).

Kaj si želimo od SZVP? V kakšno smer naj se razvija in koliko smo države članice ta trenutek sposobne postaviti skupni interes pred posamezne interese držav članic? In ne nazadnje za Slovenijo izredno pomembno vprašanje o tem, kakšna je pri izvajanju zunanje politike Evropske unije vloga t. i. majhnih držav članic?

Lokacija:

Gradu Jable
Grajski cesti 1
Loka pri Mengšu

Datum in ura:

23. januar 2014 od 8.30 dalje

Program posveta:

8.30 - 9.00 Prihod in registracija
9.00 - 10.45 Razprava
10.45 - 11.00 Odmor z okrepčilom
11.00 -12.30 Nadaljevanje razprave

Pozdravni nagovori:

  • Igor Senčar, državni sekretar na Ministrstvu RS za zunanje zadeve
  • Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji

Sogovorniki:

  • Prof. Laurent Goetschel, Švicarska mirovna fundacija, Bern
  • Jakub Wiśnievski, direktor oddelka za zunanjepolitično strategijo, Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Poljske
  • Lucia Najšlová, Institut za evropsko politiko EUROPEUM, Praga
  • Igor Jukič, politični direktor, Služba za skupno zunanjo in varnostno politiko, Ministrstvo RS za zunanje zadeve
  • Dr. Milan Brglez, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani
  • Laris Gaiser, Slovensko panevropsko gibanje

Povezovalec dogodka:

  • Dr. Matej Avbelj, predavatelj prava Evropske unije in dekan, Fakulteta za državne in evropske študije


Prijava in prevoz na posvet

Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je potrebna prijava na telefonski številki 040-234-197 ali na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.."> Udeležence posveta bo iz Ljubljane peljal posebni avtobus. Za vse informacije glede prevoza in rezervacijo sedeža nam svojo namero sporočite ob prijavi na dogodek.

 Ozadje:

Video posnetek:

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke