Renesansa 2.0: (re)vizija Evrope ali kam jo vodijo sodobni miselni tokovi

„Če si nekoč bil za Evropo, je to pomenilo, da si bil napreden, zdaj pa pomeni, da si konservativen, reakcionaren in kapitalist.“
Gianni Vattimo, filozof in poslanec v Evropskem parlamentu

Evropska unija je bila prvotno zgrajena na temelju gospodarskega povezovanja, vendar je to že zdavnaj presegla in sodelovanje razširila še na druga, mehka področja vpliva. Pri evropski ideji gre namreč tudi za povezovanje različnih kultur in hotenj, ki prav tako ustvarjajo podobo Evrope. Temeljne kulturne vrednote so tako poleg človeškega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, vladavine prava in človekovih pravic bistveni del evropskega projekta. Vloga umetnikov in znanstvenikov pri uveljavljanju teh vrednot v dobro evropskih državljanov in celotne Evropske unije je zato po mnenju Evropske komisije izjemno pomembna. Komisija je lansko leto začela s projektom „Nova zgodba Evrope“, s katerim poskuša Evropi vdihniti novo življenje. Zato je k sodelovanju povabila predvsem umetnike, intelektualce, znanstvenike, akademike, pa tudi druge evropske državljane, da skupaj premislijo zgodovino, vrednote, simbole in kulturne vidike, ki Evropejce povezujejo, in skupaj dorečejo novo vizijo Evrope.

Posledice gospodarske krize se prepletajo z že dlje časa trajajočo krizo zaupanja v evropski projekt. Zdi se, da je prepad med evropskimi političnimi in ekonomskimi elitami ter državljani postal večji, kot je bil kadarkoli v zgodovini združene Evrope. Ali lahko umetniki in intelektualci nagovorijo izzive, s katerimi se soočajo Evropska unija in države članice? Na kakšen način lahko pomagajo izgraditi skupno evropsko zavest in pripadnost?

Kulturniki in intelektualci lahko v marsičem prispevajo k ustvarjanju skupne vizije Evrope, to je dejstvo. Vprašanje pa je, ali jih Evropa želi slišati. Na deveti razpravi projekta Več Evrope – več Slovenije bo beseda tekla o viziji razvoja, skupnih vrednotah ter humanistični in kulturni bazi Evropske unije.

Lokacija:

Atrij ZRC SAZU
Novi trg 2
1000 Ljubljana

Datum in ura:

12. junij 2014, med 17. in 19. uro

Program posveta:

16.30 - 17.00 Prihod in registracija
17.00 - 19.00 Razprava
 
  • Manca G. Renko, urednica portala AirBeletrina in mlada raziskovalka Univerze na Primorskem
  • dr. Dean Komel, filozof
  • dr. Alojz Ihan, pesnik, pisatelj in esejist
  • mag. Peter Tomaž Dobrila, samostojni kulturni delavec in ustanovitelj Kible
  • Blaž Golob, direktor inštituta GoForSight
  • dr. Luka Omladič, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Razpravo bo povezovala Tina Košir Mazi

Prijave:

Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je potrebna obvezna prijava na telefonski številki 040-234-197 ali na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Po prijavi vam pošljemo vstopnico za brezplačni vstop na sejemski prostor, kjer se bo razprava odvijala. 

Vprašanja, mnenja in predloge glede vsebine posveta nam lahko sporočite na strani www.eu-si.infoTwitterju in Facebooku. Vabimo vas, da sodelujete tudi na spletnem posvetovalnem forumu oz. posredujete vaše prispevke za forum na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Ozadje:

Sodobni miselni tokovi

 

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke