Mladi v EU: obljuba prihodnosti ali izgubljena generacija (zaključen)

Statistike o nezaposlenosti med mladimi v Evropi nikakor niso spodbudne, še z večjim pesimizmom pa nas navdajajo dolgoročne socialne in ekonomske posledice krize, ki jih bodo na svoji koži najmočneje občutili prav mladi.
Stopnja izobrazbe in znanje tujih jezikov med Evropejci, mlajšimi od trideset let, nikdar nista bila na tako visokem nivoju, a vendar jim vse starejša populacija in zasičenost trga delovne sile onemogočata, da bi pridobili svoje delovne izkušnje.

Posledica tega je vedno večja množica „preveč izobraženih“ diplomantov, ki po imajo po dolgoletnem študiju le malo praktičnih izkušenj. Dobra izobrazba, nadarjenost in trdo delo jim ne zagotavljajo več temu primerne zaposlitve in življenjskega standarda.

Mladi se ob spremenjeni situaciji, ki je precej drugačna od tiste, s katero so bili soočeni njihovi starši, počutijo zgubljene.

  • Kako spremeniti trenutno strukturo trga dela tako, da bo hkrati odprt za prihajajoče generacije na eni strani, na drugi pa bo zagotavljal dovolj delovnih mest za starejše?
  • Kaj morajo storiti delodajalci, vlade držav članic in Evropska unija da bodo izkoristile tisto najboljše, kar mladi lahko ponudijo?
  • In nenazadnje, kako lahko mladi izboljšajo trenutni sitem in pomagajo oblikovati alternativne rešitve, s katerimi bi premostili obstoječe gospodarsko, politično in demografsko stanje?

Dogodek: 1. september 2013 (zaključen)

Spletna razprava: 26. avgust - 16. september 2013 (zaključena)

Prispevke v spletni razpravi si lahko preberete tukaj

Dodatno gradivo:

Arhiv:

Radijske oddaje

val 202 small

Vabimo vas k poslušanju radijskih oddaj, ki jih medijski partner projekta Valu 202 pripravlja po zaključenih razpravah:

- Več Evrope ali več Evropske unije?

Socialna država. Jo moderniziramo ali ukinjamo?

- Čas je za pametno rast

- Zelena luč za zeleno gospodarstvo

- Evropska renesansa 2.0

Spletne razprave

Vabljeni k posredovanju mnenj, predlogov in komentarjev za spletno razpravo Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe na tej povezavi do 25. junija.

Energetika-EU-razprava-splet

Galerija Mladi v EU

Video posnetek

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke