Socialna razsežnost E(M)U: korak do socialne in gospodarsko stabilne Evrope po meri državljanov

Finančna, gospodarska in socialna kriza, s katero se zadnjih pet let spopada Evropska unija, ne kaže znakov popuščanja. Gospodarstva nekaterih držav članic okrevajo prepočasi, podjetja se zapirajo, novih delovnih mest pa je premalo in vedno več ljudi živi pod pragom revščine.

EU je pripravila številne instrumente in ukrepe, s katerimi pomaga odpravljati posledice finančne in gospodarske krize. Verjetno najbolj poznana je strategija Evropa 2020, žal pa EU ugotavlja, da številne države prepočasi dosegajo v strategiji zapisane cilje. Takšen zastoj bi lahko predvsem na področju socialnih politik, za katere so še vedno odgovorne države članice same, pustil negativne posledice, ki bi jih čutila vsa Evropa.

Aktualna razprava se osredotoča na prva izhodišča socialne dimenzije, novega elementa v razvoju evropske ekonomske in monetarne unije (EMU), ki naj bi Uniji omogočil več manevrskega prostora pri zagotavljanju nizke stopnje brezposelnosti, učinkovitega sistema socialne zaščite, izobraževanja, javnega zdravja ter boja proti socialni izključenosti in revščini, državam v krizi pa več neposredne pomoči.

Voditelji držav članic se bodo o socialni dimenziji EMU pogovarjali na oktobrskem zasedanju Evropskega sveta; kakšna so pričakovanja in možni nadaljnji koraki, pa bo tema pogovora na tretjem dogodku v nizu razprav „Več Evrope – več Slovenije“, ki bodo v naslednjih mesecih potekale po vsej Sloveniji.
Vprašanja, mnenja in predlogi, ki jih bomo zbrali na razpravah in prek spletnega posvetovanja, bodo v pomoč slovenski vladi pri oblikovanju stališč Slovenije do prihodnosti Evropske unije in vloge Slovenije v njej.

Lokacija, datum in ura posveta

Sreda, 16. oktober 2013, od 9. ure dalje v veliki dvorani Univerze v Mariboru, na Slomškovem trgu 15 v Mariboru.

Program posveta

9.00 – 10.00 Sprejem udeležencev posveta in priprava na posvet ob kavi dobrodošlice
10.10 – 10.20 Pozdravni nagovor
  dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
  Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji
10.20 – 13.20 Moderirana predstavitev izhodišč posveta z zbiranjem mnenj in predlogov udeležencev
  Davor Dominkuš, generalni direktor direktorata za socialne zadeve, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
  Lieve Fransen, direktorica generalne direkcije za zaposlovanje, Evropska komisija
  Matevž Frangež, poslanec in član odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide v Državnem zboru RS
  Lidija Apohal Vučkovič, vodja sektorja za družbeno blaginjo in socialni razvoj, Urad RS za makroekonomske analize in razvoj
  dr. Vesna Leskošek, predavateljica na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani
  dr. Rudi Klanjšek, predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru
  Goran Lukič, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije
  Nace Kovač, izvršni direktor, Šent
13.20 – 14.00 Zaključek posveta in druženje

Razpravo bo povezovala Tina Divjak, vodja zagovorništva in namestnica direktorja CNVOS.

Razpravo bomo ob 12. uri prekinili s petnajstminutnim odmorom. Zaradi prisotnosti tujejezične govorke bo zagotovljeno tolmačenje.

Prijava in udeležba na posvetu 

Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je potrebna prijava na telefonski številki 040-234-197 ali na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Vprašanja, mnenja in predloge glede vsebine posveta nam lahko sporočite na strani www.eu-si.info, Twitterju in Facebooku. Vabimo vas, da sodelujete tudi na posvetovalnem forumu oz. posredujete vaše prispevke za forum na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Dogodek boste v živo lahko spremljali na tej povezavi.

Mnenja nekaterih institucij in političnih strank

Ključna vprašanja in izhodišča za razmislek pred posvetom

  • Kakšno socialno unijo si želimo?
  • Katere politike je treba okrepiti na evropski ravni?
  • Kakšni so naši pogledi na evropsko podporo odgovornejšim socialnim investicijam in socialni ekonomiji?
  • Kakšne konkretne ukrepe pričakujemo od Unije na področju zaposlovanja in prožnejših trgov dela, vseživljenjskega izobraževanja in usposabljanja, javnega zdravstva, staranja prebivalstva, socialne izključenosti in revščine?
  • Kakšna je vizija Slovenije kot socialne države in s katerimi ukrepi bo podprla izgradnjo socialne razsežnosti EMU?
  • Kakšen pomen ima socialni dialog in kaj od njega pričakujejo nevladne organizacije

 Ozadje

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke