Pravila in načela posvetovanja Več EU - več SI

Uvod

Umeščenost spletnega posveta v oblikovanje politik

Pravila spletnega posvetovanja Več Evrope - več Slovenije

Načela spletnega posvetovanja Več Evrope - več Slovenije

Uvod

Moderirana spletna posvetovanja Več Evrope - več Slovenije so namenjena vzpostavljanju dialoga med posamezniki, različnimi skupinami civilne družbe, predstavniki gospodarstva in socialnih partnerjev, strokovnimi javnostmi ter političnimi odločevalci pri pripravi slovenskih stališč glede vizije o prihodnji strukturi EU in vlogi Republike Slovenije v njej.

Spletna posvetovanja Več Evrope - več Slovenije predstavljajo javni spletni prostor, v katerem po načelih diskurzivne etike potekajo moderirana tematska posvetovanja. Sodelujoči v posvetu objavljajo mnenja, stališča, komentarje in predloge, ki se nanašajo na prihodnjo vlogo Slovenije v Evropski uniji.

Uporabniki foruma prihajajo iz različnih družbenih okolij in posedujejo različna politična izhodišča in komunikacijske stile. Zato so pravila in načela posvetovanja oblikovana z namenom, da si ob upoštevanju različnosti idej skupaj prizadevamo za soodgovorno, odkrito, pošteno, etično in vsebinsko bogato razpravo ter za preprečevanje osebnih argumentacij in napadov med uporabniki.

Z vstopom v spletno posvetovanje Več Evrope - več Slovenije se sodelujoči v razpravi zavežejo, da bodo upoštevali pravila in se izražali v skladu s pravili in načeli spletnih posvetovanj Več Evrope - več Slovenije.

Umeščenost spletnega posveta v oblikovanje politik

Prejeta stališča, predlogi, mnenja in komentarji bodo vključeni v poročilo spletnega posveta, ki bo upoštevano pri oblikovanju vizije/strategije Republike Slovenije o prihodnji institucionalni ureditvi Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vizija/strategija bo potrjena na Vladi RS oziroma v Državnem zboru RS.

Pravila spletnega posvetovanja Več Evrope - več Slovenije

1. Sodelujoči v posvetu objavljajo prispevke z imenom in priimkom (kot posamezniki ali v imenu organizacije). Prispevke je mogoče objavljati tudi anonimno, pri čemer sodelujoči uporabljajo uporabniško ime Gost/Gostja.

2. Objava prispevka z imenom in priimkom je mogoča s prijavo v spletno posvetovanje prek družbenih omrežij ali s pomočjo naslova elektronske pošte.

3. Anonimna objava prispevka je mogoča z vnosom imena Gost/Gostja in naslova elektronske pošte.

4. Sodelujoči objavljajo prispevke, ki so neposredno povezani z vsebino posvetovanja ter skrbijo za njihovo razumljivost in resničnost.

5. Sodelujoči upoštevajo splošna pravila navajanja avtorstva, citiranja in povzemanja.

6. V prispevkih je prepovedano izražanje katerekoli oblike nestrpnosti ali sovražnega govora. Prepovedano je nadlegovanje, ogrožanje, poniževanje in osebno napadanje drugih sodelujočih v posvetu.

7. Vsi objavljeni prispevki sodelujočih so javno dostopni.

8. Prispevke, ki kršijo pravila spletnega posvetovanja, bo moderator odstranil in jih arhiviral v posebni rubriki, ki bo dostopna za javnost.

Načela spletnega posvetovanja Več Evrope - Več Slovenije

Načela predstavljajo nadaljnje usmeritve pri uporabi spletnega posvetovanja Več Evrope - več Slovenije. Načela, za razliko od pravil, predstavljajo standarde diskurzivne etike, ki temeljijo na samoomejevanju sodelujočih. Sodelujočim zagotavljajo okvir, znotraj katerega so skupaj soodgovorni za udejanjanje namena in ciljev posvetovanja.

1. Sodelujoči v posvetu spoštujejo pravico drugih sodelujočih do izražanja ter upoštevajo avtonomnost njihovih prispevkov.

2. Prispevki sodelujočih naj bodo pregledni, ne preobsežni in ne krajši od enega stavka. Daljše prispevke za objavo na spletni strani posveta naj sodelujoči pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

3. Pri sklicevanju na predhodne prispevke se sodelujoči omejujejo na kratke odstavke. Pri objavi vsebine ali trditve, ki je v povezavi z javno osebo ali udeležencem posveta, naj sodelujoči navedejo vir trditve.

4. Sodelujoči upoštevajo načela vljudnega in kulturnega posvetovanja ter se izogibajo žaljivemu in jeznemu pisanju, osebnim konfliktom, napadanju, neutemeljenemu argumentiranju in nestrinjanju z drugimi sodelujočimi za vsako ceno.

5. Sodelujoči v posvetu skrbijo za medsebojno korektnost ter usmerjajo, spodbujajo in pomagajo drugim sodelujočim pri uresničevanju cilja, načel in pravil posvetovanja.

6. Delo moderatorja je podvrženo javni presoji.

Uredil in pripravil mag. Simon Delakorda, Inštitut za elektronsko participacijo (www.inepa.si).

Galerija Mladi v EU

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke