1. spletna razprava: Mladi v EU - obljuba prihodnosti ali izgubljena generacija?

1MladivEUVsebinska aktualnost posvetovanja:
Statistike o nezaposlenosti med mladimi v Evropi nikakor niso spodbudne, še z večjim pesimizmom pa nas navdajajo dolgoročne socialne in ekonomske posledice krize, ki jih bodo na svoji koži najmočneje občutili prav mladi. Stopnja izobrazbe in znanje tujih jezikov med Evropejci, mlajšimi od trideset let, nikdar nista bila na tako visokem nivoju, a vendar jim vse starejša populacija in zasičenost trga delovne sile onemogočata, da bi pridobili svoje delovne izkušnje. Posledica tega je vedno večja množica "preveč izobraženih" diplomantov, ki pa imajo po dolgoletnem študiju le malo praktičnih izkušenj. Dobra izobrazba, nadarjenost in trdo delo jim ne zagotavljajo več temu primerne zaposlitve in življenjskega standarda.

Po podatkih Eurostata je Slovenija od januarja 2012 do decembra 2012 zabeležila najvišji porast stopnje brezposelnosti mladih v EU, in sicer s 16,7 na 27,1 odstotka, strokovnjaki pa opozarjajo, da se zaradi pomanjkanja investiranja v mlade kaj kmalu lahko zgodi italijanski ali celo španski scenarij, kjer je brez dela kar 38 oziroma 59 odstotkov mladih. Vse bolj pereče postaja vprašanje brezposelnosti diplomantov. Pogled na absolutne številke razkrije, da se je število brezposelnih diplomantov v Sloveniji obdobju 2000–2009 povečalo za vrtoglavih 240 odstotkov.

Cilj posvetovanja:
Pridobiti stališča in mnenja ciljnih javnosti o zaposlovanju mladih in reševanju problema njihove brezposelnosti, ki bodo vključena v pripravo slovenskih stališč o viziji prihodnje strukture EU in vloge Republike Slovenije v njej.

Ciljne javnosti:
Mladi mnenjski voditelji, podjetniki, kreativci, znanstveniki in drugi, na svojem področju uveljavljeni predstavniki generacije, mlajše od 30 let, študenti dodiplomskega, podiplomskega študija ter predstavniki društev, nevladnih in mladinskih organizacij.

Izhodiščna vprašanja:

Kako spremeniti trenutno strukturo trga dela, da bo hkrati odprt za prihajajoče generacije na eni strani, na drugi pa bo zagotavljal dovolj delovnih mest za starejše?

Kaj morajo storiti delodajalci, vlade držav članic in Evropska unija, da bodo izkoristile tisto najboljše, kar mladi lahko ponudijo?

Kako lahko mladi izboljšajo trenutni sistem in pomagajo oblikovati alternativne rešitve, s katerimi bi premostili obstoječe gospodarsko, politično in demografsko stanje?

Trajanje posveta:
Od 26. avgusta do 9. septembra.

Umeščenost posveta v oblikovanje politik:
Prejeta stališča, predlogi, mnenja in komentarji bodo vključeni v poročilo posveta, ki bo upoštevano pri oblikovanju vizije/strategije Republike Slovenije o prihodnji institucionalni ureditvi Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vizija/strategija bo potrjena na Vladi RS oziroma v Državnem zboru RS.

Sodelovanje v posvetu:
Lepo vabljeni, da vaše prispevke v spletnem posvetovanju objavite v oknu komentar (objava prispevka je lahko anonimna, registracije ni potrebna) oz. jih posredujete v objavo na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V spletnem posvetovanju bodo objavljeni tudi prispevki, ki jih bomo pridobili prek pisnih vprašalnikov na dogodkih v živo.

Relevantni dokumenti in povezave:
- Nacionalni program za mladino (Urad RS za mladino);
- S spodbudami za zaposlovanje za izboljšanje položaja mladih (Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, 12. avgust 2013);
- Kampanja Jamstvo za mlade (Mladinski svet Slovenije, Sindikat Mladi plus ter Študentska organizacija Slovenije);
- Pobuda Mladi in mobilnost (Evropska komisija);
- Koristne povezave za mlade (Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji).

Pravila in načela posvetovanja so dostopna na tej spletni povezavi.

Radijske oddaje

val 202 small

Vabimo vas k poslušanju radijskih oddaj, ki jih medijski partner projekta Valu 202 pripravlja po zaključenih razpravah:

- Več Evrope ali več Evropske unije?

Socialna država. Jo moderniziramo ali ukinjamo?

- Čas je za pametno rast

- Zelena luč za zeleno gospodarstvo

- Evropska renesansa 2.0

Spletne razprave

Vabljeni k posredovanju mnenj, predlogov in komentarjev za spletno razpravo Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe na tej povezavi do 25. junija.

Energetika-EU-razprava-splet

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke