2. spletna razprava: Prihodnost ekonomske in monetarne unije

Dogodek02Prihodnost-EMU smallVsebinska aktualnost posvetovanja:
Gospodarska in finančna kriza EU in evrskega območja je izpostavila potrebo po temeljiti prenovi ustroja ekonomske in monetarne unije. Rešitve se kažejo na treh področjih: (1) vzpostavitev učinkovitega nadzora nad bankami v območju evra in enotnega reševalnega mehanizma bank (vzpostavitev bančne unije), (2) krepitev fiskalne unije, s katero bi Unija finančno podpirala tiste države, ki izvajajo reforme in (3) krepitev ekonomske unije, s poudarkom na poglobitvi koordinacije večjih ekonomskih reform med državami članicami. Uveljavljanje protikriznih ukrepov je v državah članicah pustilo številne negativne posledice na socialnem in ekonomskem področju, zato so le-te zadržane do prenosa dela pristojnosti na Unijo na omenjenih področjih. Razprava o prihodnosti ekonomske in monetarne unije je tudi razprava o federalni ureditvi Evropske unije ter demokratičnem nadzoru in vlogi evropskega in nacionalnih parlamentov.

Cilj posvetovanja:
Pridobiti stališča in mnenja ciljnih javnosti o prihodnjem delovanju ekonomske in monetarne unije za pripravo slovenskih stališč glede vizije prihodnje strukture EU in vloge Republike Slovenije v njej.

Ciljne javnosti:
Strokovnjaki, civilna družba, politični odločevalci, finančne institucije, podjetja, mediji in druge zainteresirane javnosti.

Izhodiščna vprašanja:

Ali naj Republika Slovenija podpre poglobljeno integracijo na bančnem, fiskalnem in ekonomskem področju?

Kakšna oblika integracije bi bila za Republiko Slovenijo kot izvozno naravnano državo ter kot državo, močno integrirano v območje evra, najprimernejša?

Čemu se Republika Slovenija v procesu poglabljanja integracije ne bi smela nikoli odpovedati?

Trajanje posveta:
Od 26. avgusta do 9. septembra.

Umeščenost posveta v oblikovanje politik:
Prejeta stališča, predlogi, mnenja in komentarji bodo vključeni v poročilo posveta, ki bo upoštevano pri oblikovanju vizije/strategije Republike Slovenije o prihodnji institucionalni ureditvi Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vizija/strategija bo potrjena na Vladi RS oziroma v Državnem zboru RS.

Sodelovanje v posvetu:
Lepo vabljeni, da vaše prispevke v spletnem posvetovanju objavite v oknu komentar (objava prispevka je lahko anonimna, registracija ni potrebna) oz. jih posredujete v objavo na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V spletnem posvetovanju bodo objavljeni tudi prispevki, ki jih bomo pridobili prek pisnih vprašalnikov na dogodkih v živo.

Relevantni dokumenti in povezave:
- Upravljanje evroobmočja (Evropski svet);
- Načrt za poglobljeno in pravo ekonomsko in monetarno unijo (Evropska komisija);
- A blueprint for a deep and genuine economic and monetary union (v angleškem jeziku);
- Uvedba instrumenta za konvergenco in konkurenčnost (Evropska komisija);
- Predhodno usklajevanje načrtov za pomembne reforme ekonomske politike (Evropska komisija);
- Časovni načrt za uvedbo bančne unije (Evropska komisija).

Pravila in načela posvetovanja so dostopna na tej spletni povezavi.

Radijske oddaje

val 202 small

Vabimo vas k poslušanju radijskih oddaj, ki jih medijski partner projekta Valu 202 pripravlja po zaključenih razpravah:

- Več Evrope ali več Evropske unije?

Socialna država. Jo moderniziramo ali ukinjamo?

- Čas je za pametno rast

- Zelena luč za zeleno gospodarstvo

- Evropska renesansa 2.0

Spletne razprave

Vabljeni k posredovanju mnenj, predlogov in komentarjev za spletno razpravo Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe na tej povezavi do 25. junija.

Energetika-EU-razprava-splet

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke