4. spletna razprava: Demokratična legitimnost in odgovornost EU

Demokraticna-legitimnost

1. Cilj
2. Aktualnost
3. Izhodiščna vprašanja
4. Trajanje
5. Ciljne javnosti
6. Umeščenost v oblikovanje politik
7. Kako sodelujem?
8. Relevatne vsebine
9. Pravila razprave

Posreduj predlogtwitter-logo facebook-logo
Naprej na razpravo>>

1. Cilj spletne razprave:

Pridobiti stališča in mnenja zainteresirane javnosti o demokratični legitimnosti in odgovornosti EU, ki bodo vključena v pripravo stališč Vlade Republike Slovenije o viziji prihodnje strukture EU in vloge Slovenije v njej (več o procesu vključevanja zainteresirane javnosti). Spletna razprava poteka v povezavi z javnim posvetom z naslovom "Demokratična legitimnost in odgovornost: koliko je slišan glas državljanov Evropske unije?", ki bo potekal v petek, 8. novembra 2013, od 10. ure dalje v veliki dvorani Državnega zbora Republike Slovenije, Šubičeva ulica 4, Ljubljana (vabilo na posvet). V spletni razpravi podana mnenja bodo v obliki povzetka predstavljena na posvetu.

2. Aktualnost spletne razprave:

Evropska unija je z Lizbonsko pogodbo naredila odločen, a po mnenju strokovnjakov in Unije same žal ne povsem uspešen korak h krepitvi evropske demokracije. V raziskavi, ki jo je letos opravila Evropska komisija, je namreč kar 60 odstotkov Evropejcev (63 odstotkov Slovencev) na vprašanje, ali zaupa Uniji, odgovorilo z "ne", 67 odstotkov pa jih je mnenja, da njihov glas v EU ne šteje.

Nastop gospodarske in finančne krize in ukrepi za izhod iz krize so Unijo soočili z novimi izzivi in projekti, ki jih brez močne podpore državljanov ne bo mogoče izpeljati. Pojavila so se vprašanja solidarnosti med državami članicami, predvsem s tistimi, ki jih je kriza najhuje prizadela, na plano so prišle vse pomanjkljivosti nedodelane ekonomske in monetarne unije. Na eni strani se je pojavila potreba po njeni nadgraditvi in posledično globlji integraciji, po drugi strani pa vprašanje zagotavljanja demokratične legitimnosti in vloge Evropskega in nacionalnih parlamentov pri njenem zagotavljanju. Neizogiben pa je postal tudi razmislek o zadnjem koraku integracije, t.i. politični uniji.

Pravi test demokracije in zaupanja državljanov Evropsko unijo čaka že maja naslednje leto, ko bomo državljani volili poslance, ki nas bodo v naslednjem mandatu zastopali v Evropskem parlamentu. Volitve 2014 bodo v marsičem prelomne. Evropska unija upa, da bo zaradi pomembnih odločitev, ki so pred njo, na volišča prišlo več državljanov, poleg tega pa bo imel parlament po uveljavitvi Lizbonske pogodbe večjo vlogo pri imenovanju predsednika Evropske komisije. Dodatne informacije o izhodiščnih spletne razprave so dostopne na povezavi http://www.eu-si.info/index.php/dogodki/demokraticna-legitimnost.

3. Izhodiščna vprašanja spletne razprave:

Kakšne ukrepe za povečanje demokratičnosti odločanja pričakujemo od evropskih institucij?

Kako okrepiti vlogo nacionalnih parlamentov pri sprejemanju odločitev nacionalnih vlad o evropskih zadevah?

Kako okrepiti sodelovanje nacionalnih parlamentov z evropskim?

Kako okrepiti legitimnost evropskega parlamenta in evropskih volitev?

Kako povečati politično participacijo državljanov na evropski ravni?

4. Trajanje spletne razprave:

Od 30. oktobra do 13. novembra 2013

5. Ciljne javnosti:

Predstavniki civilne družbe, tudi novih t.i. vstajniških gibanj; predstavniki stroke: raziskovalci, univerzitetni profesorji; predstavniki Vlade RS in poslanci DZ RS; predstavniki medijev in druga zainteresirana javnost.

6. Umeščenost spletne razprave v oblikovanje politik:

Prejeta stališča, predlogi, mnenja in komentarji bodo vključeni v poročilo spletne razprave, ki bo upoštevano pri oblikovanju vizije/strategije Republike Slovenije o prihodnji institucionalni ureditvi Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vizija/strategija bo potrjena na Vladi RS oziroma v Državnem zboru RS. Več informacij o odzivih vlade na poročila http://eu-si.info/index.php/povezanevsebine/novice.

7. Sodelovanje v spletni razpravi:

Lepo vabljeni, da vaše prispevke v spletnem posvetovanju objavite v oknu komentar (objava prispevka je lahko anonimna, registracija ni potrebna) oz. jih posredujete v objavo na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V spletnem posvetovanju bodo objavljeni tudi prispevki, ki jih bomo pridobili prek družbenih omrežij Twitter in Facebook ter pisnih vprašalnikov na dogodkih v živo.

8. Relevantni dokumenti in povezave so dostopni na tej spletni povezavi.

9. Pravila in načela spletne razprave so dostopna na tej spletni povezavi.

Radijske oddaje

val 202 small

Vabimo vas k poslušanju radijskih oddaj, ki jih medijski partner projekta Valu 202 pripravlja po zaključenih razpravah:

- Več Evrope ali več Evropske unije?

Socialna država. Jo moderniziramo ali ukinjamo?

- Čas je za pametno rast

- Zelena luč za zeleno gospodarstvo

- Evropska renesansa 2.0

Spletne razprave

Vabljeni k posredovanju mnenj, predlogov in komentarjev za spletno razpravo Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe na tej povezavi do 25. junija.

Energetika-EU-razprava-splet

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke