5. spletna razprava: Poti do pametne rasti v EU

Europe2020-5-posvetovanje

1. Cilj
2. Aktualnost
3. Izhodiščna vprašanja
4. Trajanje
5. Ciljne javnosti
6. Umeščenost v oblikovanje politik
7. Kako sodelujem?
8. Relevatne vsebine
9. Pravila razprave

Posreduj predlogtwitter-logo facebook-logo
Naprej na razpravo>>

1. Cilj spletne razprave:

Pridobiti stališča in mnenja zainteresirane javnosti o poteh do pametne rasti in inovativnega preboja v Evropi, ki bodo vključena v pripravo stališč Vlade Republike Slovenije o viziji prihodnje strukture EU in vloge Slovenije v njej (več o procesu vključevanja zainteresirane javnosti). Spletna razprava poteka v okviru z javnega posveta z naslovom "Poti do pametne rasti – z roko v roki do inovativnega preboja v Evropi", ki bo potekal v petek, 13. decembra 2013, od 10. ure dalje v Tehnološkem parku 19 (objekt B - pritličje) v Ljubljani (vabilo na posvet). V spletni razpravi podana mnenja bodo vključena v vsebinsko poročilo posveta, na katerega se bo odzvala pristojna institucija državne uprave Republike Slovenije.

2. Aktualnost spletne razprave:

Evropska unija je s strategijo Evropa 2020 začrtala jasne ukrepe, s katerimi želi odpraviti pomanjkljivosti evropskega modela gospodarske rasti in ustvariti pogoje za pametno rast in razvoj, ki bodo temeljili na večji spodbudi k učenju, študiju in izpopolnjevanju (izobraževanje), ustvarjanju novih proizvodov in storitev za gospodarsko rast in delovna mesta (raziskave in inovacije) ter široki uporabi informacijske in komunikacijske tehnologije (digitalna družba). Takšni ukrepi naj bi evropsko gospodarstvo do leta 2020 vrnili v konkurenčno tekmo na področju razvoja in inovacij, kjer njene globalne tekmice v zadnjih letih dosegajo vedno boljše rezultate. V sedanjih razmerah države Evropske unije v razvoj in raziskave vlagajo v povprečju nekaj več kot 2 odstotka BDP, kar je 0,8 odstotne točke manj kot ZDA in 1,5 odstotne točke manj kot Japonska. Če bo Evropa želela doseči 3-odstotni cilj do leta 2020, bo potrebovala vsaj milijon novih raziskovalcev, ki bodo svoje znanje uporabili v zasebnem sektorju; ustvariti mora stimulativno okolje, ki bo preprečilo vse prepogost pojav odtekanja najboljših znanstvenikov na druge celine in hkrati privabilo vrhunske raziskovalce, ki delujejo zunaj Evrope, prizadevati pa si mora tudi za prestrukturiranje svojega gospodarstva v visokotehnološko, v katerem bodo odlični raziskovalci, ki sicer ostajajo v akademskem sektorju našli prave izzive za razvoj svojih karier.
 
Slovenija je na dobri poti, saj je v obdobju 2001–2011 povečala vlaganja v znanost in razvoj za več kot odstotek BDP (na 2,47 odstotka). Hkrati je potrebno izboljšati uspešnost in učinkovitost sistema raziskav in inovacij, zlasti z boljšim upravljanjem in večjo dinamiko v trikotniku znanja (razvoj, izobraževanje, inovacije). Ne smemo pozabiti še na učinkovitost slovenskega inovacijskega sistema, ki ni zadovoljiva, saj je podobno kot v marsikateri evropski državi znanje, ki ga ustvarjajo domači raziskovalci, premalokrat uporabljeno na trgu. Ob tem ne gre zanemariti tudi problematike potencialne izgube človeškega potenciala, tako raziskovalcev kot tudi drugih izobraženih. Boljše sodelovanje med raziskovalno in visokošolsko sfero ter podjetji tako ostaja ključni razvojni izziv v Sloveniji. Kot odgovor na obstoječe pomanjkljivosti je Slovenija pripravila Strategijo pametne specializacije, v kateri je opredelila prednostna področja vlaganj v raziskave, razvoj in inovacije, ki bodo na osnovi specifičnih prednosti Slovenije spodbudila gospodarsko rasti ter gospodarsko transformacijo regij in omogočila prehod v nov model gospodarske rasti.
 
Dodatne informacije o izhodiščnih spletne razprave so dostopne na povezavi http://www.eu-si.info/index.php/dogodki/poti-do-pametne-rasti.

3. Izhodiščna vprašanja spletne razprave:

Kakšna bi morala biti smer razvoja v Evropski uniji in Sloveniji?

Kako težišče raziskav in razvoja ter politike inovacij usmeriti na ključne omogočujoče tehnologije in z njimi odgovarjati na pomembne izzive za našo družbo?

Kako utrditi vse člene inovacijske verige (od temeljnih raziskav do razvoja inovacij in prenosa rezultatov na trg)?

Kako izboljšati sodelovanje javnega in zasebnega ter akademskega in poslovnega sektorja tako doma kot mednarodno?

Kako integrirati in ustvariti nove verige vrednosti?

Kako vzpostaviti generacijsko vključujoč trg digitalnih storitev?

4. Trajanje spletne razprave:

Od 5. decembra do 19. decembra 2013

5. Ciljne javnosti:

Predstavniki civilne družbe, predstavniki podjetij, predstavniki stroke: raziskovalci, univerzitetni profesorji, predstavniki Vlade RS in poslanci DZ RS, predstavniki medijev in druga zainteresirana javnost.

6. Umeščenost spletne razprave v oblikovanje politik:

V spletni razpravi objavljena stališča, predlogi, mnenja in komentarji bodo vključeni v poročilo posveta, ki bo upoštevano pri oblikovanju vizije/strategije Republike Slovenije o prihodnji institucionalni ureditvi Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vizija/strategija bo potrjena na Vladi RS oziroma v Državnem zboru RS. Odzivi pristojnih institucij državne uprave Republike Slovenije na poročila posvetovanj so dostopna na spletni povezavi http://eu-si.info/index.php/povezanevsebine.

7. Sodelovanje v spletni razpravi:

Lepo vabljeni, da vaše prispevke v spletnem posvetovanju objavite v oknu komentar (objava prispevka je lahko anonimna, registracija ni potrebna) oz. jih posredujete v objavo na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V spletnem posvetovanju bodo objavljeni tudi prispevki, ki jih bomo pridobili prek družbenih omrežij Twitter in Facebook ter pisnih vprašalnikov na dogodkih v živo.

8. Relevantni dokumenti in povezave za razpravo:

- Evropa 2020 – pametna rast (spletna stran Evropske komisije)
- Unija inovacij (pogosta vprašanja in odgovori)
- Research and Innovation performance in Slovenia (poročilo Evropske komisije)
- Sporočilo Evropske komisije: Vodilna pobuda iz strategije Evropa 2020 Unija inovacij
- Strategija pametne specializacije 2014 - 2020 (spletna stran Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo).

9. Pravila in načela spletne razprave so dostopna na tej spletni povezavi.

Radijske oddaje

val 202 small

Vabimo vas k poslušanju radijskih oddaj, ki jih medijski partner projekta Valu 202 pripravlja po zaključenih razpravah:

- Več Evrope ali več Evropske unije?

Socialna država. Jo moderniziramo ali ukinjamo?

- Čas je za pametno rast

- Zelena luč za zeleno gospodarstvo

- Evropska renesansa 2.0

Spletne razprave

Vabljeni k posredovanju mnenj, predlogov in komentarjev za spletno razpravo Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe na tej povezavi do 25. junija.

Energetika-EU-razprava-splet

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke