6. spletna razprava: EU kot globalni partner

EU globalni akter

1. Cilj
2. Aktualnost
3. Izhodiščna vprašanja
4. Trajanje
5. Ciljne javnosti
6. Umeščenost v oblikovanje politik
7. Kako sodelujem?
8. Relevatne vsebine
9. Pravila razprave

Posreduj predlogtwitter-logo facebook-logo
Naprej na razpravo>>

1. Cilj spletne razprave:

Pridobiti stališča in mnenja zainteresirane javnosti o Evropski uniji kot globalnemu partnerju, ki bodo vključena v pripravo stališč Vlade Republike Slovenije o viziji prihodnje strukture EU in vloge Slovenije v njej (več o procesu vključevanja zainteresirane javnosti). Spletna razprava je organizirana v okviru javnega posveta z naslovom "Evropska unija kot globalni partner", ki bo potekal v četrtek, 23. januarja 2014, od 8.30 dalje na gradu Jable na Grajski cesti 1 v Loki pri Mengšu (vabilo na posvet). V spletni razpravi podana mnenja bodo vključena v vsebinsko poročilo posveta, na katerega se bo odzvala pristojna institucija državne uprave Republike Slovenije.

2. Aktualnost spletne razprave:

Finančna kriza ponuja priložnost okrepitve delovanja Evropske unije na globalni sceni. EU bo navzven močna toliko, kolikor bo enotna navznoter. V prihodnje bo treba razmisliti o celovitejšem in bolj integriranem pristopu do vseh elementov mednarodnega delovanja Evropske unije. Slednji bi poleg skupne zunanje, varnostne in obrambne politike vključeval tudi delovanje Unije na področju zunanje trgovine, širitvene in sosedske politike, razvojne pomoči, energetske varnosti, podnebnih sprememb in upravljanja z migracijskimi tokovi, vodami idr.
 
Med drugim bo treba poiskati tudi odgovore na vprašanja, ki si jih zastavlja končno poročilo Westerwellejeve skupine zunanjih ministrov: okrepitev koherentnega delovanja Evropske službe za zunanje delovanje in skupne varnostne in obrambne politike (SVOP), večja učinkovitost odnosov s strateškimi partnerji Unije, postavitev prioritet v zunanjih odnosih in učinkovitejše delovanje institucionalnih struktur ter odločanje na področju skupne zunanje in varnostne politike (SZVP).
 
Dodatne informacije o izhodiščnih spletne razprave so dostopne v pdf dokumentu na povezavi http://www.eu-si.info/images/dogodki/6/EU_globalni_pratner.pdf.

3. Izhodiščna vprašanja spletne razprave:

Kaj si želimo od Skupne zunanje in varnostne politike Evropske unije?

V kakšno smer naj se razvija in koliko smo države članice EU ta trenutek sposobne postaviti skupni interes pred posamezne interese držav članic?

Kakšna je pri izvajanju zunanje politike Evropske unije vloga t. i. majhnih držav članic?

4. Trajanje spletne razprave:

Od 7. januarja do 27. januarja 2014

5. Ciljne javnosti:

Predstavniki civilne družbe, stroke, medijev, podjetij, Vlade RS, poslanci DZ RS in druga zainteresirana javnost.

6. Umeščenost spletne razprave v oblikovanje politik:

V spletni razpravi objavljena stališča, predlogi, mnenja in komentarji bodo vključeni v poročilo posveta, ki bo upoštevano pri oblikovanju vizije/strategije Republike Slovenije o prihodnji institucionalni ureditvi Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vizija/strategija bo potrjena na Vladi RS oziroma v Državnem zboru RS. Odzivi pristojnih institucij državne uprave Republike Slovenije na poročila posvetovanj so dostopna na spletni povezavi http://eu-si.info/index.php/povezanevsebine.

7. Sodelovanje v spletni razpravi:

Lepo vabljeni, da vaše prispevke v spletnem posvetovanju objavite v oknu komentar (objava prispevka je lahko anonimna, registracija ni potrebna) oz. jih posredujete v objavo na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V spletnem posvetovanju bodo objavljeni tudi prispevki, ki jih bomo pridobili prek družbenih omrežij Twitter in Facebook.

8. Relevantni dokumenti in povezave za razpravo:

- Vsebinsko ozadje razprave Evropska unija kot globalni partner (pdf dokument).

9. Pravila in načela spletne razprave so dostopna na tej spletni povezavi.

Radijske oddaje

val 202 small

Vabimo vas k poslušanju radijskih oddaj, ki jih medijski partner projekta Valu 202 pripravlja po zaključenih razpravah:

- Več Evrope ali več Evropske unije?

Socialna država. Jo moderniziramo ali ukinjamo?

- Čas je za pametno rast

- Zelena luč za zeleno gospodarstvo

- Evropska renesansa 2.0

Spletne razprave

Vabljeni k posredovanju mnenj, predlogov in komentarjev za spletno razpravo Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe na tej povezavi do 25. junija.

Energetika-EU-razprava-splet

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke