7. spletna razprava: Zeleno gospodarstvo v EU in Sloveniji

Zeleno-gospodarstvo-razprava

1. Cilj
2. Aktualnost
3. Izhodiščna vprašanja
4. Trajanje
5. Ciljne javnosti
6. Umeščenost v oblikovanje politik
7. Kako sodelujem?
8. Relevatne vsebine
9. Pravila razprave

Posreduj predlogtwitter-logo facebook-logo
Naprej na razpravo>>

1. Cilj spletne razprave:

Identificirati stališča in mnenja zainteresiranih javnosti o stanju na področju trajnostnega razvoja in ozelenjevanja gospodarstva v Sloveniji in pridobiti predloge za izboljševanje okoljske zakonodaje, integracijo okolja v druge politike in prehoda v krožno gospodarstvo na nacionalni, regionalni in lokalni ravni. Mnenja in predlogi bodo vključeni v pripravo stališč Vlade Republike Slovenije o viziji prihodnje strukture EU in vloge Slovenije v njej (več o procesu vključevanja zainteresiranih javnosti). Spletna razprava je organizirana v okviru javnega posveta z naslovom "Zeleno gospodarstvo v Evropski uniji in Sloveniji: si ga lahko (ne)privoščimo?", ki bo potekal v petek, 4. aprila 2014, med 15.00 in 17.00 uro v Dvorani 2 okviru 1. mednarodnega sejma trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni (vabilo na posvet). Javni posvet bo mogoče spremljati tudi neposredno prek spletnega video prenosa. V spletni razpravi podana mnenja bodo vključena v vsebinsko poročilo posveta, na katerega se bo odzvala pristojna institucija državne uprave Republike Slovenije.

2. Aktualnost spletne razprave:

Evropa se še vedno sooča s posledicami gospodarske in finančne krize, kar pomeni dodaten pritisk pri reševanju okoljskih vprašanj. V aktualnih razpravah namreč pogosto zasledimo, da imajo številni gospodarski problemi izvor v okoljski zakonodaji, okrevanje pa bi bilo hitrejše, če ne bi bilo soočeno s številnimi ovirami, ki izhajajo iz okoljskih omejitev. Takšno razmišljanje kratkoročno sicer lahko vodi k uspehom, dolgoročno pa je popolnoma nevzdržno. Gospodarska rast ima namreč svoje dopustne in naravne meje, pa naj gre za naraščanje svetovnega prebivalstva, gospodarski model rasti, ki sloni na neomejenem izkoriščanju virov, ali za visoko stopnjo potrošnje.

Dejstvo je, da evropsko gospodarstvo temelji na intenzivni rabi virov, da viri postajajo vse dražji, njihove cene pa vse bolj nihajo, da so danes prevladujoč dejavnik v stroškovni strukturi dejavnosti podjetij in da je Evropa odvisna od uvoza številnih virov. Pred Evropsko unijo in Slovenijo je zato zahtevna naloga, kako prestrukturirati gospodarstvo, da izkoriščanje okolja in virov zavoljo rasti ne bo več samoumevno. Odgovornejše ravnanje z okoljem in predvsem z naravnimi viri bo ključ do trajnostnega razvoja, ki lahko odpre vrata gospodarskega in socialnega napredka. Evropska unija je na omenjene izzive odgovorila z dvema krovnima dokumentoma:
  • 7. okoljski akcijski načrt, ki je vodilo za zakonodajne usmeritve Evrope na področju okolja in podnebnih sprememb za naslednjih sedem let;
  • pobuda "Evropa, gospodarna z viri" v okviru strategije Evropa 2020, v kateri so določeni strateški cilji, katerih uresničitev Unija podpira z zakonodajnimi in drugimi ukrepi.
Dodatne informacije o izhodiščnih spletne razprave so dostopne v pdf dokumentu na povezavi http://www.eu-si.info/images/dogodki/7/Trajnostni_razvoj.pdf.

3. Izhodiščna vprašanja spletne razprave:

Kako si Slovenija lahko privošči zeleni razvoj oz. gospodarstvo, ki dosledno upošteva okoljske standarde?

Ali so okoljski vidiki v zadostni meri upoštevani pri ukrepih za razvoj gospodarstva v različnih sektorjih?

Kako zagotoviti učinkovitejšo porabo naravnih virov in zagotoviti prehod v krožno gospodarstvo, ki ga zagovarja EU?

Kakšno naj bo stališče RS glede prihodnosti EU na omenjenih področjih?

4. Trajanje spletne razprave:

Od 19. marca do 9. aprila 2014

5. Ciljne javnosti:

Predstavniki civilne družbe (okoljske nevladne organizacije in civilne iniciative), gospodarstva (podjetja, interesna združenja), stroke (fakultete in inštituti), medijev, ministrstev RS, poslanci DZ RS in druga zainteresirana javnost.

6. Umeščenost spletne razprave v oblikovanje politik:

V spletni razpravi objavljena stališča, predlogi, mnenja in komentarji bodo vključeni v poročilo posveta, ki bo upoštevano pri oblikovanju vizije/strategije Republike Slovenije o prihodnji institucionalni ureditvi Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vizija/strategija bo potrjena na Vladi RS oziroma v Državnem zboru RS. Odzivi pristojnih institucij državne uprave Republike Slovenije na poročila posvetovanj so dostopna na spletni povezavi http://eu-si.info/index.php/povezanevsebine.

7. Sodelovanje v spletni razpravi:

Lepo vabljeni, da vaše prispevke v spletnem posvetovanju objavite v oknu komentar (napis Nadaljuj razpravo...). Registracija ni potrebna, zato sprejemamo tudi anonimne komentarje. Prispevke lahko posredujete v objavo tudi na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V spletnem posvetovanju bodo prav tako objavljeni prispevki, ki jih bomo pridobili prek družbenih omrežij Twitter in Facebook.

8. Relevantni dokumenti in povezave za razpravo:

- Vsebinsko ozadje razprave Zeleno gospodarstvo v Evropski uniji in Sloveniji: si ga lahko (ne)privoščimo? (pdf dokument).

9. Pravila in načela spletne razprave so dostopna na tej spletni povezavi.

Radijske oddaje

val 202 small

Vabimo vas k poslušanju radijskih oddaj, ki jih medijski partner projekta Valu 202 pripravlja po zaključenih razpravah:

- Več Evrope ali več Evropske unije?

Socialna država. Jo moderniziramo ali ukinjamo?

- Čas je za pametno rast

- Zelena luč za zeleno gospodarstvo

- Evropska renesansa 2.0

Spletne razprave

Vabljeni k posredovanju mnenj, predlogov in komentarjev za spletno razpravo Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe na tej povezavi do 25. junija.

Energetika-EU-razprava-splet

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke