8. spletna razprava: Izzivi EU v luči desete obletnice članstva Slovenije

VecEUvecSLO-spletna-razprava-logo-8

1. Cilj
2. Aktualnost
3. Izhodiščna vprašanja
4. Trajanje
5. Ciljne javnosti
6. Umeščenost v oblikovanje politik
7. Kako sodelujem?
8. Relevatne vsebine
9. Pravila razprave

Posreduj predlogtwitter-logo facebook-logo
Naprej na razpravo>>

1. Cilj spletne razprave:

Identificirati stališča in mnenja zainteresiranih javnosti o dosežkih Slovenije ob deseti obletnici članstva v Evropski uniji in pridobiti predloge rešitev za izzive, ki stojijo pred evropsko integracijo. Mnenja in predlogi bodo vključeni v pripravo stališč Vlade Republike Slovenije o viziji prihodnje strukture EU in vloge Slovenije v njej (več o procesu vključevanja zainteresiranih javnosti). Spletna razprava je organizirana v okviru javnega posveta z naslovom "Izzivi Evropske unije v luči 10. obletnice članstva Slovenije", ki bo potekal v petek, 9. maja 2014, med 15.30 in 17.30 uro v Dvorani Karantanija hotela Lev v Ljubljani (vabilo na posvet). Javni posvet bo mogoče spremljati tudi neposredno prek spletnega video prenosa. V spletni razpravi podana mnenja bodo vključena v vsebinsko poročilo posveta, na katerega se bo odzvala pristojna institucija državne uprave Republike Slovenije.

2. Aktualnost spletne razprave:

Letos 1. maja obeležujemo deseto obletnico članstva Slovenije v Evropski uniji. Čas je primeren za pogled nazaj in oceno dosežkov Slovenije, obenem pa dobra priložnost za pogled na skupno evropsko prihodnost, saj se na ravni Evropske unije dogajajo spremembe, ki bodo lahko močno vplivale na razmerja moči in povezanost evropskega kontinenta.

Slovenija se mora skupaj z ostalimi članicami odločiti, kakšno Evropsko uniji želi v prihodnosti. Idej je seveda več, poleg zagovornikov tesnejšega povezovanja, ki se zavzemajo za "več Evrope", se pojavljajo tudi evroskeptične, ki govorijo o prenosu pristojnosti nazaj v roke držav članic.

Predviden prvi korak v smer večje integracije, ki hkrati zagotavlja tudi večjo odpornost Evropske unije na posledice krize, je dokončanje ekonomske in monetarne unije, ki ima v svoji arhitekturi že od nastanka nekaj pomanjkljivosti. Evropska komisija je leta 2012 pripravila načrt izvedbe, v katerem so med drugim predvidene vzpostavitev fiskalne unije, vzpostavitev bančne unije in trdnejša ekonomska unija. Vzpostavitev prave ekonomske in monetarne unije (EMU) torej terja od držav članic prenos več pristojnosti na raven EU, hitro sprejemanje ukrepov pa vodi do problema pomanjkanja demokratične legitimnosti procesov. Zato ob reformiranju skupnosti ne smemo pozabiti na zagotavljanje demokratične legitimnosti in ne nazadnje na socialno dimenzijo, saj kriza ne sme prinesti konca evropskega socialnega modela

Kredibilnost tesneje povezane Unije bo odvisna tudi od učinkovitega delovanja evropskih institucij. Zato je potrebno razpravo o poglabljanje Evropske unije zaokrožiti s premislekom o tem, kakšen politični model, ki bo temeljil na široki podpori evropskih državljanov, si države članice želijo.
 
Dodatne informacije o izhodiščnih spletne razprave so dostopne v pdf dokumentu na povezavi http://www.eu-si.info/images/dogodki/8/Politicna_unija_obletnica_clanstva.pdf.

3. Izhodiščna vprašanja spletne razprave:

Kako lahko ocenimo prvih deset let članstva Slovenije v EU? So se pričakovanja iz časa pred vstopom izpolnila? Ali bi Slovenija lahko bolje izkoristila prednosti članstva?

Kakšen politični model razvoja je primeren za Evropsko unijo? "Več Evrope", kjer bodo države članice na skupne evropske institucije prenesle dodatne pristojnosti ali "manj Evrope" z bolj ohlapno povezavo najmanjšega skupnega imenovalca interesov z močnejšimi nacionalnimi državami?

Ali "več Evrope" pomeni tudi "več Slovenije"?

Katere spremembe v delovanju Evropske komisije in opolnomočenju Evropskega parlamenta so najnujnejše?

Kaj je potrebno storiti, da se bo zaupanje državljanov v evropski projekt okrepilo ter da se bo povečala udeležba na volitvah v Evropski parlament?

4. Trajanje spletne razprave:

Od 22. aprila do 12. maja 2014

5. Ciljne javnosti:

Predstavniki civilne družbe (nevladne organizacije in civilne iniciative), gospodarstva (podjetja in interesna združenja), stroke (fakultete, inštituti in akademiki), medijev, vlade RS, poslanci DZ RS, diplomatski zbor RS in ostala zainteresirana javnost.

6. Umeščenost spletne razprave v oblikovanje politik:

V spletni razpravi objavljena stališča, predlogi, mnenja in komentarji bodo vključeni v poročilo posveta, ki bo upoštevano pri oblikovanju vizije/strategije Republike Slovenije o prihodnji institucionalni ureditvi Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vizija/strategija bo potrjena na Vladi RS oziroma v Državnem zboru RS. Odzivi pristojnih institucij državne uprave Republike Slovenije na poročila posvetovanj so dostopna na spletni povezavi http://eu-si.info/index.php/povezanevsebine.

7. Sodelovanje v spletni razpravi:

Lepo vabljeni, da vaše prispevke v spletnem posvetovanju objavite v oknu komentar (napis Nadaljuj razpravo...). Registracija ni potrebna, zato sprejemamo tudi anonimne komentarje. Prispevke lahko posredujete v objavo tudi na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V spletnem posvetovanju bodo prav tako objavljeni prispevki, ki jih bomo pridobili prek družbenih omrežij Twitter in Facebook.

8. Relevantni dokumenti in povezave za razpravo:

Ni dokumentov ali povezav.

9. Pravila in načela spletne razprave so dostopna na tej spletni povezavi.

Radijske oddaje

val 202 small

Vabimo vas k poslušanju radijskih oddaj, ki jih medijski partner projekta Valu 202 pripravlja po zaključenih razpravah:

- Več Evrope ali več Evropske unije?

Socialna država. Jo moderniziramo ali ukinjamo?

- Čas je za pametno rast

- Zelena luč za zeleno gospodarstvo

- Evropska renesansa 2.0

Spletne razprave

Vabljeni k posredovanju mnenj, predlogov in komentarjev za spletno razpravo Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe na tej povezavi do 25. junija.

Energetika-EU-razprava-splet

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke