9. spletna razprava: Sodobni miselni tokovi Evrope

VecEU-vecSLO-9-kultura-razprava

1. Cilj
2. Aktualnost
3. Izhodiščna vprašanja
4. Trajanje
5. Ciljne javnosti
6. Umeščenost v oblikovanje politik
7. Kako sodelujem?
8. Relevatne vsebine
9. Pravila razprave

Posreduj predlogtwitter-logo facebook-logo
Naprej na razpravo>>

1. Cilj spletne razprave:

Identificirati stališča in mnenja zainteresiranih javnosti o temeljnih vrednotah, ki predstavljajo srž Evropske unije, viziji duhovnega razvoja prebivalcev Evrope ter vlogi kulture in umetnosti v času gospodarske in finančne krize. Mnenja in predlogi bodo vključeni v pripravo stališč Vlade Republike Slovenije o viziji prihodnje strukture EU in vloge Slovenije v njej (več o procesu vključevanja zainteresiranih javnosti). Spletna razprava je organizirana v okviru javnega posveta z naslovom "Renesansa 2.0: (re)vizija Evrope ali kam jo vodijo sodobni miselni tokovi", ki bo potekal v četrtek, 12. junija 2014, med 17.00 in 19.00 uro v atriju ZRD Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Novi trg 2, v Ljubljani (vabilo na posvet). Javni posvet bo mogoče spremljati tudi neposredno prek spletnega video prenosa. V spletni razpravi podana mnenja bodo vključena v vsebinsko poročilo posveta, na katerega se bo odzvala pristojna institucija državne uprave Republike Slovenije.

2. Aktualnost spletne razprave:

Evropska komisija je na predlog Evropskega parlamenta lansko leto začela s projektom "Nova zgodba Evrope", s katerim poskuša Evropi vdihniti novo življenje. Zato je k sodelovanju povabila predvsem umetnike, intelektualce, znanstvenike, akademike, pa tudi druge evropske državljane, da skupaj premislijo zgodovino, vrednote, simbole in kulturne vidike, ki Evropejce povezujejo, in skupaj dorečejo novo vizijo Evrope.

Evropa je bila resda zgrajena na temelju gospodarskega povezovanja, vendar je to že davno presegla in sodelovanje razširila še na druga, mehka področja vpliva. Pri evropski ideji gre namreč tudi za povezovanje različnih kultur in hotenj, ki prav tako ustvarjajo podobo Evrope. Temeljne kulturne vrednote so tako poleg človeškega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, vladavine prava in človekovih pravic bistveni del evropskega projekta. Vloga umetnikov in znanstvenikov pri uveljavljanju teh vrednot v dobro evropskih državljanov in celotne Evropske unije je zato po mnenju Evropske komisije izjemno pomembna.

Pobuda k povezovanju umetnikov in intelektualcev za skupno vizijo Evrope je nastala v zanimivem trenutku, v času gospodarske in finančne krize, katere posledice se prepletajo z že dlje časa trajajočo krizo zaupanja v evropski projekt. Državljani imajo namreč občutek, da so sami postali talci kapitalističnega sistema, saj deklarirano demokratične institucije Evropske unije (in držav članic) rešitve za izhod iz krize iščejo zgolj znotraj obstoječega sistema, rešitvam in alternativam, ki prihajajo od zunaj, pa ne prisluhnejo.

Umetniki in izobraženci, ki so odgovorili na poziv Evropske komisije, so predstavili svoj manifest "Duh in telo Evrope" (pdf), v katerem med drugim pravilno ugotavljajo, da je treba "brez omalovaževanja pomena gospodarske in finančne zakonodaje nujno znova določiti težišče evropskega političnega telesa, Evropa pa mora priznati, da je kultura glavni vir, iz katerega se napaja in hrani evropsko družbeno in politično telo".

Pa Evropa priznava delo kulturnikov in intelektualcev kot podstat svojega obstoja? Na papirju vsekakor, v praksi pa v zadnjih letih srečamo številne poskuse, s katerimi želijo evropske institucije prisluhniti (in nagovoriti) državljane Evropske unije ter tako zmanjšati prepad med njimi. Uspehi takšnih pobud so zanemarljivi, saj ponavadi prepričajo že prepričane, na ostale državljane pa imajo prej negativen kot pozitiven učinek. Dokumenti Evropske unije (in držav članic) resda ne skoparijo s takšnimi in drugačnimi vrednotami in civilizacijskimi dosežki, ki so utemeljili Evropo, kako resno so mišljeni, pa vsakomur postane jasno takoj, ko dobro naoljen gospodarski stroj pokaže prve znake pešanja.

Kulturniki in intelektualci lahko v marsičem prispevajo k ustvarjanju skupne vizije Evrope, to je dejstvo. Vprašanje pa je, ali jih Evropa želi slišati.
 
Dodatne informacije o izhodiščnih spletne razprave so dostopne v pdf dokumentu na povezavi http://www.eu-si.info/images/dogodki/9/Sodobni_miselni_tokovi.pdf.

3. Izhodiščna vprašanja spletne razprave:

Ali ima Evropa skupne vrednostne in kulturne temelje, ki lahko predstavljajo kamen gradnik za tesnejše povezovanje držav članic?

Ali lahko umetniki in intelektualci nagovorijo izzive, s katerimi se soočajo Evropska unija in države članice?

Na kakšen način lahko pomagajo izgraditi skupno evropsko zavest in pripadnost?

Ali niso v času krize prav vrednote, kot so na primer solidarnost, človekove pravice in svoboda, ena izmed prvih žrtev ukrepov, umetnost in humanizem pa pogosto označena kot neproduktivni dejavnosti, ki slabita moč države?

Ali evropski politiki lahko izstopijo iz kože branikov kapitalističnega sistema in iskreno razmislijo in tudi upoštevajo mnenja in predloge omenjenih skupin?

4. Trajanje spletne razprave:

Od 2. junija do 16. junija 2014

5. Ciljne javnosti:

Zainteresirani posamezniki (kulturniki, umetniki, intelektualci, znanstveniki, akademiki in vsi ostali), predstavniki civilne družbe (nevladne organizacije in civilne iniciative), medijev, vlade RS, poslanci DZ RS in ostala širša zainteresirana javnost.

6. Umeščenost spletne razprave v oblikovanje politik:

V spletni razpravi objavljena stališča, predlogi, mnenja in komentarji bodo vključeni v poročilo posveta, ki bo upoštevano pri oblikovanju vizije/strategije Republike Slovenije o prihodnji institucionalni ureditvi Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vizija/strategija bo potrjena na Vladi RS oziroma v Državnem zboru RS. Odzivi pristojnih institucij državne uprave Republike Slovenije na poročila posvetovanj so dostopna na spletni povezavi http://eu-si.info/index.php/povezanevsebine.

7. Sodelovanje v spletni razpravi:

Lepo vabljeni, da vaše prispevke v spletnem posvetovanju objavite v oknu komentar (napis Nadaljuj razpravo...). Registracija ni potrebna, zato sprejemamo tudi anonimne komentarje. Prispevke lahko posredujete v objavo tudi na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V spletnem posvetovanju bodo prav tako objavljeni prispevki, ki jih bomo pridobili prek družbenih omrežij Twitter in Facebook.

8. Relevantni dokumenti in povezave za razpravo:

- Projekt Evropske komisije "Nova zgodba Evrope",

- Manifest "Duh in telo Evrope" (pdf).

9. Pravila in načela spletne razprave so dostopna na tej spletni povezavi.

Radijske oddaje

val 202 small

Vabimo vas k poslušanju radijskih oddaj, ki jih medijski partner projekta Valu 202 pripravlja po zaključenih razpravah:

- Več Evrope ali več Evropske unije?

Socialna država. Jo moderniziramo ali ukinjamo?

- Čas je za pametno rast

- Zelena luč za zeleno gospodarstvo

- Evropska renesansa 2.0

Spletne razprave

Vabljeni k posredovanju mnenj, predlogov in komentarjev za spletno razpravo Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe na tej povezavi do 25. junija.

Energetika-EU-razprava-splet

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke